Het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) duurt 4 jaar.
De eerste twee jaar wordt de onderbouw genoemd. In de eerste twee jaar krijgen alle leerlingen dezelfde lesstof aangeboden op verschillende niveaus. Als de leerling naar de bovenbouw gaat zal er een definitieve leerweg gekozen worden.
Leerwegen in het vmbo:

Hieronder een korte uitleg over de leerwegen.
- Theoretische leerweg (tl), ook wel vmbo t of vmbo tl genoemd. Deze leerweg is voor leerlingen die niet veel moeite hebben met studeren en nog geen beroepsopleiding willen kiezen. Deze leerweg is niet gericht op een bepaalde beroepskeuze. De leerlingen doen examen in zes algemene vakken
- Gemengde leerweg(gl), ook wel vmbo gl genoemd. Deze leerweg is voor leerlingen die weinig moeite hebben met studeren, maar zich ook willen voorbereiden op bepaalde beroepsopleidingen. Leerlingen doen examen in vijf algemene vakken, en een beroepsgericht vak.
- Kaderberoepsgerichte leerweg(kb), ook wel vmbo-kader genoemd. Deze leerweg is geschikt voor leerlingen die praktisch zijn ingesteld. De benaming verwijst naar het feit dat de leerlingen al bezig zijn met een opleiding die in zijn geheel gericht is op een functie op kaderniveau. De leerling doet examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.
- Basisberoepsgerichte leerweg (bb), ook wel vmbo-basis genoemd. De basisberoepsgerichte leerweg is bestemd voor leerlingen die vooral praktisch ingesteld zijn. Qua theoretische belasting is deze leerweg minder zwaar dan de kaderberoepsgerichte leerweg.De leerlingen doen examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak.
Vanuit het speciaal basisonderwijs zijn er nog twee varianten die onder het vmbo vallen:
- Een leerling die extra ondersteuning nodig heeft, kan leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) volgen. Dit kan bij alle leerwegen.
- Het praktijkonderwijs (pro)bereidt leerlingen voor op het zelfstandig kunnen wonen en werken. Deze leerlingen krijgen een heel praktische opleiding met bijvoorbeeld heel veel stage.
bronnen:
Rijksoverheid, (2012).Geraadpleegd 17-09-2012 http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/voortgezet-onderwijs/voorbereidend-middelbaar-beroepsonderwijs-vmbo
Europese commissie, (2008/09), Organisatie van het onderwijssyteem in Nederland.Geraadpleegd 17-09-2012 http://eacea.ec.europa.eu/education/Eurydice/documents/eurybase/eurybase_full_reports/NL_NL.pdf
wikipedia. Geraadpleegd 17-09-2012 http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorbereidend_middelbaar_beroepsonderwijs
Maak jouw eigen website met JouwWeb